נישואים וגירושים בחברה היהודית באימפריה הרוסית בוחן את השפעתם של שינויים חברתיים ומוסדיים על נישואים וגירושים בקרב יהודים ברוסיה במאה התשע עשרה.
הספר דן בשאלות רבות: גיל הנישואים, מקומו של המעמד החברתי בבניית משפחה, המגדר, השפעת התיעוש והעיור, ההתבוללות והתחייה התרבותית היהודית, שיעור הגירושים ומניעיו, השפעת החברה והחקיקה על הרצון לפרק משפחה, ופתרונות חלופיים לגירושים, כמו התפייסות, פירוד, נטישה ואפילו ביגמיה.
החיבור גם מנתח את השפעת המודרנה על חוויותיהם השונות של גברים יהודים ושל נשים יהודיות בהקשר של נישואים ומשפחה: כיצד עוצבו הציפיות המגדריות, מה היו התפקידים ויחסי הכוחות במשפחה היהודית, ואיך השתנו התפקידים ויחסי הכוחות עקב התערבות הממשלה בענייני משפחה פרטיים.
מטרתו העיקרית של המחקר היא לניתוח השאלה – כיצד "תפקדה" או "התפרקה" המשפחה היהודית. בפעם הראשונה אנו יכולים לשמוע את ה"קולות" הפרטיים של יהודים פשוטים מערי השדה, ובמיוחד קולותיהן של נשים שהתפוגגו בעבר.
פרופ' שֵׁירָן י' פְרִיז מלמדת באוניברסיטת ברנדייס. היא מתמחה בחקר המשפחה וחיי היום-יום של היהודים במזרח אירופה. ספרה נישואים וגירושים בחברה היהודית באימפריה הרוסית במהדורתו האנגלית (2001) זכה במענק של קרן קורט ובפרס סאלו בארון למחקר הטוב ביותר במדעי היהדות.