ראה אור בשיתוף עם יד ושם. הספר ראה אור בסיוע ועידת התביעות. לפרטים נוספים: Claims Conference
מטרת הספר: למידה הבנה ודיון בשואה, רקעה והשלכותיה – נושא שרישומו הולך וגובר גם אל מול האנטישמיות המפעפעת כיום. התמודדות עם דילמות מוסריות ערכיות שעלו בתקופת השואה. בספר מגוון קטעי מקור, יומנים, שירים, יצירות אומנות וצילומים. הספר מאושר על-ידי משרד החינוך. טוטליטריות ושואה מתאר את התקופה הגורלית שצמחו בה המשטרים הטוטליטרים – הקומוניזם, הפאשיזם והנאציזם – ופרצה מלחמת העולם השנייה, עד לסיומה בניצחון בעלות הברית ובהטלת פצצת האטום. הספר בוחן את נושא הטוטליטריות לאור הרקע שבתוכו צמחו המשטרים האנטי דמוקרטיים הקיצוניים באירופה. הצירוף של אידיאולוגיות שולטות, משטרים רדיקליים ומלחמת עולם בקנה מידה חסר תקדים יצר את ההֶקשר הרחב שבו עלה ובוצע רעיון 'הפתרון הסופי' – רצח העם היהודי ושואת יהודי אירופה.
טוטליטריות ושואה נועד לאפשר למידה, הבנה ודיון בשואה, רקעה והשלכותיה – נושא שרישומו גובר והולך גם אל מול האנטישמיות המפעפעת כיום. השואה מתוארת גם כחלק ממכלול האירועים בהיסטוריה העולמית והיהודית וגם כתקופת אימים של התמודדויות אנושיות קשות – כל אלה בעזרת מגוון של קטעי מקור, יומנים, שירים, יצירות אמנות וצילומים. הספר מנסה לברר כיצד התאפשר מבצע השמדה כה קיצוני וכולל באירופה של אמצע המאה ה-20, וגם נוגע בסוגיות הנגזרות מן השואה: הקהילות היהודיות באירופה ובאגן הים התיכון, הקֶשר בין השואה לתקומת ישראל, שיקום שארית הפליטה, זיכרון השואה ומקומה בתודעתנו כיום. הספר נכתב בידי פרופ' ישראל גוטמן, אחד מבכירי חוקרי השואה בעולם, על בסיס מאגר נדיר של מסמכים ומקורות. הלימוד בו מזמן פיתוח חשיבה היסטורית יחד עם התמודדות ערכית ורגשית עם נושא השואה. המחבר, פרופ' ישראל גוטמן, היה ראש המכון הבין-לאומי לחקר השואה וההיסטוריון הראשי ביד ושם. משמש כיום היועץ האקדמי של יד ושם. פרסם ספרים ומאמרים רבים והיה העורך הראשי של "האנציקלופדיה של השואה".
פרופ' ישראל גוטמן נולד בוורשה בשנת 1923, השתתף במרד גטו ורשה ונפצע בו, והיה אסיר במחנות מיידנק ואושוויץ. בשנת 1947 עלה לישראל והיה חבר קיבוץ להבות הבשן. בשנת 1961 העיד במשפט אייכמן. ב-1975 קיבל תואר דוקטור על חיבורו "תנועת ההתנגדות והמרד המזוין של יהודי ורשה על רקע חיי הגיטו 1939–1943" והחל ללמד באוניברסיטה העברית. היה ראש המכון הבין-לאומי לחקר השואה וההיסטוריון הראשי ביד ושם ומשמש היום בתור היועץ האקדמי של יד ושם. גוטמן פרסם ספרים ומאמרים רבים והיה העורך הראשי של "האנציקלופדיה של השואה".