בשיתוף הוצאת יד ושם.
זוועות מלחמת העולם השנייה, ובמרכזן שואת העם היהודי, התרחשו לפני למעלה משבעים שנה, אבל הן עדיין אוחזות בנשמותינו ומהוות קו שבר בהיסטוריה של העם היהודי ושל האנושות כולה. מוראות השואה השפיעו ועדיין משפיעים על עיצוב דמותו ומהותו של המשפט הישראלי. כאנשי משפט למדנו מן השואה שלמרבה הצער אפשר לרתום את החוק ואת המשפט לשירות הרוע ולהניע באמצעותם ובחסותם מפעל מפלצתי מאורגן של רצח עם. מנגד יש לזכור שלאחר מלחמת העולם השנייה היה המשפט אחד מתחומי הדעת הראשונים שבאמצעותם חיפשו דרכים להפיק לקחים ממה שאירע.
ספר מאמרים זה מציע לראשונה אסופה מגוונת של רשימות פרי עטם של שופטי בית המשפט העליון בעבר ובהווה, הממוקמות כולן בנקודת המפגש הייחודית בין השואה למשפט: האתגרים שבהעמדתם לדין בישראל של פושעים נאצים; מעגלים משפטיים רחבים יותר בהם מלווה צילה של השואה את המשפט; הדרכים הרבות שבהן משפיע זיכרון השואה על המשפט הישראלי; ורשימות בעלות נופך אישי. אני תקווה שקובץ מאמרים זה ירים תרומה, ולו צנועה, לספרות העיון העוסקת במפגש המרתק והחשוב בין שואה למשפט, וישמש לכל המעיין בו מקור ידע ועניין.
אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון
***
המשתתפים בקובץ: עדנה ארבל * משה בייסקי * גבריאל בך * אהרן ברק * דפנה ברק־ארז * יורם דנציגר * ניל הנדל * אסתר חיות * צבי טל * חנן מלצר * מרים נאור * נעם סולברג * אליקים רובינשטיין * אליעזר ריבלין * מאיר שמגר
ערב עיון לרגל צאתו לאור של הספר "זיכרון ומשפט: שופטי בית המשפט העליון כותבים על השואה", יד ושם, 19.1.2023
גם בלי להגיע עד אושוויץ: בספר חדש מזהירה אסתר חיות מפגיעה בדמוקרטיה / משה גורלי, כלכליסט 17.04.2023