ההיסטוריה חוזרת
צרו קשר
מה ההיסטוריה שלנו יכולה ללמד אותנו? 'ההיסטוריה חוזרת', הפודקסט הראשון מבית מרכז זלמן שזר, מגיע כדי לשפוך אור חדש על אירועי ההווה באמצעות פרשיות מרתקות מן העבר היהודי. מדי פרק נפתח בשאלה העומדת על סדר היום הציבורי, וננסה למצוא לה מענה באמצעות שיחה עם חוקר או חוקרת העוסקים בהיסטוריה היהודית.
הפרק מופק בשיתוף עם 'פודקאסט ישראל', ובייעוץ אקדמי של ד"ר עדי שרצר-דרוקמן.
ארצות הברית – ידידתנו הגדולה?
בזמן המלחמה אנו עדים למעורבות הולכת וגוברת של ארה"ב בנושאים פנים ישראליים - אבל האם המצב היה כך תמיד? מה ההיסטוריה המשותפת בין המדינות יכולה לספר לנו? האם הקשר היה תמיד כה טוב? איך הוא התפתח לאורך השנים? מה היו נקודות השפל ונקודות המפנה ביחסים המורכבים הללו?
ישראל והדרוזים – ברית גורל במבחן הזמן
חד הביטויים השגורים ביותר כשמדברים על הדרוזים הוא שהם קשרו את גורלם במדינת ישראל - אבל מה זה אומר? מי אלו הדרוזים? מה שורשיהם? ומתי התחילה מערכת היחסים של העדה הדרוזית עם היהודים ומדינת ישראל?
מזה עשרות שנים הדרוזים לוחמים כתף אל כתף למען ביטחון מדינת ישראל, ומה לגבי מעורבותם במסודות האזרחיים של מדינת ישראל אז והיום.על כל השאלות המעניינות והתשובות אודות ההיסטוריה של הדרוזים וגלגולי היחסים בין הדרוזים ומדינת ישראל, נשוחח עם ד"ר יוסרי חיזראן, המרכז האקדמי שלם, חוקר והיסטוריון.
או"ם שמום – האמנם?
נדמה כי האו"ם, שקם על חורבות מלחמת העולם השנייה,מרבה לבקר ולנגח את מדינת ישראל. האם האו"ם, אשר חרט על דגלו את שיתוף הפעולה וקידום נושאי ביטחון, צדק, זכויות אדם ושלום עולמי, באמת נגדנו?
איך הכל התחיל? מדוע היחסים בין ישראל והאו"ם לא זוכים כיום לעדנה? מה מקומה של אמירתו של בן גוריון "או"ם שמום" בנושא? מה היו העליות והמורדות ביחסי ישראל והאו"ם במהלך השנים ואיפה אנחנו ישראל הקטנה עומדת במשחק הפוליטי הבינלאומי?
כהני יהדות אתיופיה
מהי יהדות אתיופיה? במה היא שונה מהיהדויות האחרות שאנחנו מכירים?
איך נראית חברה יהודית שאנשי הדת שלה אינם רבנים, כי אם נביאים או כהנים דווקא? מה זה קס? איך נראית יהדות בהובלה של קסים, מה המקום שלהם בחברה ובדת? איך נראית ההנהגה שלהם ומה הם עושים ביום יום?
איך בונים ישראליות
בימים האלה אנחנו שבים לדבר על החשיבות של ההידברות, על היכולת שלה למנוע פילוגים ופיצולים, ולהתרכז במה שמחבר ולא במה שמפריד.
אבל מה בעצם מחבר? מה המצע המשותף שלנו, וכיצד הוא יכול לעזור לנו להידבר ולמצוא פשרה שתהיה גדולה מסכום הויתורים שלה.
אבל זו לא הפעם הראשונה – אפילו בהיסטוריה של מדינת ישראל – שאנחנו נקרעים על ידי מחלוקת, עז כדי להבין איך הישראליות המשותפת שלנו יכולה לסייע לנו בזה, שאלתי את עצמי האם וכיצד היא עזרה לנו בזה בשנים הראשונות למדינה.
לוחמות בחזית – מהמחתרות ועד צה"ל
אחת המחלוקות הקבועות שצצה לא מעט, היא שאלת הנשים בצבא- מצד אחד הנשים משתלבות ביותר ויותר תפקידים בצבא ומצד שני יש מי שחוזר ומערער על עצם החיבור הזה. צה"ל הראה חלוציות מסקרנת בתחום הזה של שילוב הנשים, ובפרט הנשים הלוחמות, מדוע?
על כל זאת ועוד בפרק זה בו מתארחת ד"ר ענת שטרן, חברת סגל הוראה במחלקה להיסטוריה באונ' הפתוחה והיסטוריונית צבאית.
איך יהודים מתפשרים: מחלוקת לשם שמיים
מדברים עכשיו הרבה על הפילוג פעם, על חוסר היכולת להקשיב, לקבל את הסיפור של האחר, את הכאב שלו. כמובן שמדברים גם על החורבן, 'מקדש שני, מפני מה חרב? מפני שהייתה בו שנאת חינם'. כולנו יודעים איך יהודים רבים, ואני שאלתי את עצמי איך יהודים מתפשרים, איך ניסו חז"ל להקים חברה בה אפשר לריב בלי להלחם והאם הצליחו?
כדי לנסות ולהבין מה התרחש שם, הלכנו לשאול את המומחית, פרופ' מיכל בר-אשר סיגל מאונ' בן גוריון שבנגב.
הממשלה היהודית הקודמת
אנחנו מתווכחים על איך שומרים על איזון בין רשויות, איך מייצגים את רצון הבוחרים, איך לא רומסים אף אחד. אז איך עשינו את זה בפעם הקודמת בה הייתה לנו הזדמנות לנהל את עצמנו – לגבות מיסים מיהודים של מדינה שלמה – גדולה מישראל פי כמה, ואז לבחור נציגים שיחליטו מה לעשות עם המסים האלה? מדובר בממשלה יהודית שנשכחה כמעט לגמרי – ועד ד' ארצות של ממלכת פולין-ליטא, ממלכה שנקראה רפובליקה. כדי לנסות ולהבין מה התרחש שם הזמנו את המומחית, ד"ר יהודית קליק.
יהודית, דמוקרטית, אבל אמריקאית
בפרק זה נדבר על אברהם יהושע השל ונשוחח על עברו במטרה לנסות להבין את המעורבות החברתית של יהודים בארה"ב, ובפרט הפגנות בארה"ב.
מה הקשר שלו אל ארה"ב? איך השל השתלב במרקם היהודי - אמריקאי? איך מהגר שאיבד את כל עולמו מצליח תוך זמן קצר להשפיע על כל כך הרבה יהודים? ומה הקשר בינו לבין מרטין לותר קינג?
על מנת לעשות זאת, פנינו למומחה, ד"ר דרור בונדי ממכון כרם- חסיד, חוקר ומתרגם של אברהם יהושע השל.
מנסחים את מגילת העצמאות
איך מנהיגי ציבור ופוליטיקאים מגיעים לקונצנזוס? מתי בפעם האחרונה הצליחו אנשים ממגזרים שונים ועם רעיונות שונים לשבת ביחד ולחתום על משהו? חיפשנו והגענו אחורה עד לתקופת קום המדינה, בה נוסחה מגילת העצמאות. נראה כי זה הטקסט האחרון שהמנהיגים שלנו הצליחו להסכים עליו, אבל מי באמת כתב את הנוסח, מי התנגד, מי החליט ואיך? הזמנו את פרופ' יורם שחר, מחבר הספר "כבוד חירות ועמל ישרים: סיפור חיבורה של הכרזת העצמאות", לספר לנו על מה שבאמת היה שם.
היהודים מפגינים בארה"ב
בפרק זה נעסוק ביהדות ארצות הברית ובפוליטיקה שלה. בצעדות ובהפגנות, באמונות ובבריתות. כיצד הגיעו אליהן ולאן הם הולכים משם. נבחן זאת דרך אדם מעניין מאד ודרך אירועים מאד מעניינים – הרב אברהם יהושע השל והמאבק על זכויות האזרח. לשם כך, הזמנו לכאן את ד"ר דוד ברק-גורודצקי, ראש תכנית רודרמן ללימודי יהדות ארה"ב באוניברסיטת חיפה. האזנה נעימה!
ירושלים – הקדושה החדשה
לקראת יום ירושלים מתמלא השיח בדיונים הרגילים. האם ירושלים היא באמת בירת ישראל האחת והיחידה, או אולי מתחרה משתרכת של תל-אביב? עיר מאוחדת או עיר שבלבה חומה?חזרנו לארץ ישראל בגלל החלום על ציון, ירושלים, עיר דוד, עיר המקדש, אבל האם זה החלום שעדיין מצליח לחבר אותנו?
מה היה אז? איך החלום הזה הסתדר עם ראשית המדינה, חזון הממלכתיות של מפא"י, איך הכילו אותו אנשים שרצו פה רפובליקה ככל הרפובליקות, ולמה בכל זאת התעקשו לדבוק בו?
הלכנו לשאול את המומחה, פרופ' דורון בר.