זלמן

שזר

קראו עוד

ציון לשבח בפרס שזר לחקר תולדות ישראל לשנת תשפ"ד

מרכז זלמן שזר מעניק את "פרס שזר לחקר תולדות ישראל" לספר מקורי שיצא לאור בעברית, שאינו תרגום של פרסום קודם, העוסק בתולדות עם ישראל מימי המקרא ועד לעת החדשה, אשר התפרסם בשנתיים שלפני מועד הענקת הפרס.

    הזוכים

    ד"ר עמית לוי - זוכה ציון לשבח בפרס שזר לחקר תולדות ישראל לשנת תשפ"ד

    נימוקי הבחירה בספרו של ד"ר עמית לוי
    מזרח חדש: מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית

    ציון לשבח לספר מצטיין בחקר תולדות עם ישראל לשנת תשפ"ד מטעם מרכז זלמן שזר, מוענק לד"ר עמית לוי, על ספרו מזרח חדש: מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית. הספר מציג באופן שיטתי ומעמיק את תהליך העברת ידע המזרחנות ממרכזו בגרמניה אל ארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, ואל מדינת ישראל בראשיתה. למהלך זה היו השלכות רבות על התפתחות המזרחנות בארץ, למן שנת 1926, עת נוסד המכון למדעי המזרח באוניברסיטה העברית בירושלים, ועד השלמת מהלך התרחבותו הדיסציפלינרית, עם שילובו במסגרת המכון ללימודי אסיה ואפריקה בשנת 1963.

    במהלך המשלב היסטוריה אינטלקטואלית והיסטוריה חברתית, מתאר לוי את התפתחות תחום המזרחנות באקדמיה הישראלית המתהווה על רקע הנסיבות הפוליטיות, התרבותיות והחברתיות של היישוב היהודי ושל מדינת ישראל הצעירה. מסקנותיו, החורגות מהנושא המוגדר בכותרתו, שופכות אור חדש על התפתחות המחקר האקדמי בישראל בכלל. יתר על כן, נושא הספר הוא מקרה בוחן לדיון פורה בזיקה המורכבת בין מחקר מדעי "טהור" לבין סוגיות פוליטיות, חברתיות ותרבותיות שרבות מהן שנויות במחלוקת. הספר גם מציע נקודות מבט חדשות על שורשי הסכסוך היהודי־ערבי והתפקיד שמילא הידע המדעי בעיצובו.

    הספר הוא פרי מחקר מעמיק הנסמך על תיעוד ארכיוני עשיר בגרמנית, בערבית, באנגלית ובעברית, ולוי עושה שימוש בכלים ובשיטות מדעיות ממגוון תחומי ידע, ובהם היסטוריה תרבותית וחברתית, היסטוריה מוסדית, בלשנות חברתית וסוציולוגיה. 

    בשל תרומתו החשובה של הספר לחקר ההיסטוריה של האקדמיה הישראלית בפרט, ושל היישוב ומדינת ישראל בכלל, החלטנו להעניק לד"ר עמית לוי ציון לשבח בחקר תולדות עם ישראל לשנת תשפ"ד.

    חברי ועדת הפרס: פרופ' אביבה חלמיש (יו"ר), פרופ' דוד אסף ופרופ' אסתר מאיר גליצנשטיין