זלמן

שזר

קראו עוד

כאן תש”ח

צרו קשר
השאירו פרטים ונחזור אליכם





    דרכים נוספות ליצירת קשר
    סדרת הסרטונים המצליחה של מרכז שזר ותאגיד השידור הישראלי. הסדרה המשלבת מחקר אקדמי מעמיק ושפה אומנותית צעירה ועכשווית, מציגה את סיפור ימיה הראשונים של מדינת ישראל באמצעות היכרות עם הגיבורים האלמונים שפעלו למען הקמתה.
    אסתר קיילינגולד: המורה שנלחמה על ירושלים

    ערב הקמת המדינה, הרובע היהודי של העיר העתיקה בירושלים היה במצור בתוך מצור. ירושלים העברית כולה הייתה במצב קשה משום שלא הגיעה אליה אספקה סדירה, אך גם בתוך ירושלים לא היה אפשר להגיע אל העיר העתיקה. המורל ברובע היה ירוד, הלוחמים בו היו מעטים והסיכוי לנצח או אף לשרוד את המלחמה היה מוטל בספק. לתוך התופת הזו התנדבה להיכנס אסתר קיילינגולד, עולה חדשה בת 22 מלונדון.

     

    עדה סרני: לוחמת הספינות

    "מישהו אמר שהיא יהודייה־איטלקייה. אחר אמר שהיא יהודייה מארץ ישראל. היו שטענו שהיא נוצרייה. דבר אחד ידענו בוודאות: בואה של 'הגברת בשמלה השחורה' מסמן הפלגה בקרוב". בימים שבהם רבבות פליטים יהודים המתינו במחנות עקורים ברחבי אירופה, פיקדה עדה סרני על המוסד לעלייה ב' באיטליה. באלגנטיות ובערמומיות, כמדינאית אמיתית, שלחה סרני עשרות אלפי מעפילים לארץ ישראל. זהו סיפורה של עדה סרני – סיפור של עלייה וחלוציות, שואה והעפלה, שכול וגבורה.

    זאב כחל: האיש שלא נתן להפיל את החשמל

    ב־14 במאי 1948,כמה שעות לפני תחילת המתקפה של צבאות ערב על מדינת ישראל שזה עתה נולדה, מצאו עצמם עובדי תחנת הכוח בנהריים הודפים את חיילי הלגיון הערבי. זאב כחל, מהנדס המשמרת, ותשעה עובדים נוספים ידעו – זה לא רק קרב על חייהם, זה קרב על אחת הנקודות האסטרטגיות בארץ ישראל, נקודה שאחראית על ייצור רבע מאספקת החשמל בארץ. איך זה ייגמר?

     

     

     

    שולה כהן: המרגלת שלנו בביירות
    עקרת בית פשוטה או מרגלת ומבריחת גבול? בערב הקמת המדינה יהודי ארצות ערב מתחילים לסבול מהתנכלויות, ובכירי הממשל במדינות אלה מתכננים כיצד לסכל את הקמתה של מדינה יהודית. שולה כהן, אם לשבעה המתגוררת בביירות, לא עומדת מנגד. היא יוצרת קשר עם ארגון 'ההגנה' ונרתמת לפעילות. שולה מעבירה ידיעות מודיעיניות ומבריחה יהודים המבקשים לעלות לארץ. צפו בסיפורה המדהים של שולה כהן, שהייתה אסירה בכלא הלבנוני וגם הדליקה משואה במדינת ישראל.
    שמחה בלאס: האיש שהציל את ירושלים ממוות בצמא
    ירושלים, 1948. מאגרי המים של העיר הולכים ומתרוקנים בשל פעולות חבלניות בקו המים לירושלים. מנהיגי היישוב מבינים שאם לא יפעלו במהירות, יגוועו תושבי העיר בצמא. איך מצילים את תושבי ירושלים בעיצומה של מלחמה שבה גם תשתיות אזרחיות הן מטרות? לשמחה בלאס, מהנדס המים של חברת "מקורות" הצעירה, הייתה תשובה.
    אליהו ריקה: המסתערב שהטביע את היאכטה של היטלר
    מבצע לילי נועז, הפלמ"ח, מסתערבים וספינה נאצית אל מול חופי ביירות – אלה חומרי הגלם שמהם עשוי סיפורו המדהים של אליהו ריקה, צעיר נועז, יליד דמשק, שיצא לבדו למבצע בעומק שטח האויב.
    מירה בן ארי: הלוחמת מקיבוץ ניצנים
    יום לאחר ההכרזה על הקמת המדינה פלשו הצבאות הסדירים של מדינות ערב השכנות אל שטח מדינת ישראל. הסכנה לנקודות המבודדות, המוקפות בכפרים ערביים, הפכה מוחשית ומיידית. זהו סיפורה של מירה בן ארי – אם ורעיה, קשרית ולוחמת שנפלה כשהגנה על ביתה בקיבוץ ניצנים.
    הסיפור המטורף של מגילת העצמאות
    זה נמשך שלושה שבועות ואין־ספור ניסוחים, אבל בסופו של דבר רגע לפני הטקס הצליח דוד בן־גוריון להשלים את כתיבת מגילת העצמאות – והשאר היסטוריה. חוזרים לסיפורה של המגילה.